


נעם ויטמן
“I WON THIS ELECTION, BY A LOT!” – הפוסט הזה, שפרסם נשיא ארה”ב דונלד טראמפ בעמוד הפייסבוק שלו, הוביל לסיטואציה הבאה: מתחת להכרזה של טראמפ על ניצחונו התנוססה הערה מטעם פייסבוק, שטוענת, למעשה, את ההפך המוחלט – נשיא ארצות הברית הנבחר הוא דווקא ג’ו ביידן. גם בטוויטר – ולא בפעם הראשונה – הסתירו ציוצים של הנשיא הטוענים להפרת בחירות, וכיסו אותם בהערות אזהרה.
למה דווקא עכשיו טוויטר ופייסבוק התעוררו? הרי אי אמירת האמת של טראמפ לא התחילה אתמול. הוא משאיר מאחוריו מורשת ארוכה של שקרים. ובכן, ברגע שהבינו שהוא הפסיד בבחירות – הן מיהרו להתייצב בצד “הנכון” של ההיסטוריה, כמי שעמדו נגד נשיא שפשוט לא מפסיק להסית ולשקר.
האם זה מקומה של הרשת החברתית לצנזר את נשיא ארה”ב? קודם כל, זוהי לא בדיוק צנזורה. טוויטר לא מוחקת או מעלימה את הציוצים של טראמפ, אלא מצרפת אליהם אזהרה.
גם התקשורת האמריקאית נקטה עמדה – וקטעה את נאומו של טראמפ בטענה שחלק מהצהרותיו פשוט אינן נכונות. אך בעוד התקשורת היא גוף עיתונאי שתפקידו להביא את העובדות במידת אובייקטיביות מסוימת, הרשתות החברתיות לא מתיימרות (או לפחות התיימרו) לספר לנו את האמת. ה-Feed שלנו הוא אוסף של דעות, בדרך כלל של אלה שדומים לנו, ולפעמים כל קשר בינן לבין המציאות הוא מקרי בהחלט (תשאלו את מצביעי השמאל שבטוחים בכל פעם מחדש שתם עידן נתניהו).
עם זאת, כשהאיש החזק בעולם – מנהיג העולם החופשי – משתמש ברשתות החברתיות להפצת שקרים וזורע כאוס בקרב הציבור, ייתכן שנחצה כאן קו אדום.
אך האם זהו תפקידה של חברה פרטית, מצליחה ככל שתהיה, לקבוע מהי האמת ומה שקר? מעניין להמשיך לעקוב אחר ההתפתחויות.
נעם ויטמן היא יועצת תקשורת דיגיטל בבן חורין אלכסנדרוביץ’.